Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2007 17:39 - Има ли нужда България от трети футболен турнир?
Автор: gboy Категория: Спорт   
Прочетен: 3132 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2007 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първо трябва да отбележа, че наистина не съм наясно през какво трябва да мине БФС за да има трети турнир в България,  тук просто представям аргументите си. За мен подобно нещо ще се отрази изключително положинелно на футбола у нас.

Някой случайно преброил ли е колко таланти се провалиха през последните години у нас ? Футболисти като Тодор Колев, Боби Димитров и прочее бяха изпращани уж да се развиват в отбори от ранга на Вихрен и Беласица и в последствие какво стана ? В момента играят на посредствено ниво "някъде там" по А група. Как може един футболист да се развива в отборите от втората половина на таблицата ни. Отбори лишени от всякаккъв вид професионализъм, които падат  с едва ли не двуцифрени ризултати щом се изправят срещу Левски, ЦСКА или Литекс. _ Тук ми се ще да вметна и семпличкия факт, че в момента се похабява по същия начин кариерата на Петър Димитров от ЦСКА - чудесно крило, направи превъзходни мачове рещу Ливърпул и в момента е във "Вихрен")

Вижте през последните години кой имена са излезли от школите на ЦСКА и Левски. По грандовете трудно ще видиш (с изключение на посредните години в Левски) играчи - юнуши на клуба.  За сметка на това в средняшкие ни отбори са плъзнали маса  играчи от тип "прохабен - талант" ... играчи, които трябваше да пробиват в отборите от първата половина на таблицата ни, а не да се "обучават" по нивите, набедени за терени и по тимове без никакви амбиции и цели.

Тук, обаче, идва въпросът за какво им е на големите клубове да задържат в редиците си талантливите тинейджъри, като на практика мачове за тях няма.  Грандовете ни играят 5-6 сериозни мача у нас, останалите ги печелят със затворени очи, а ако случайно се получи някой изненадващ хикс, камо ли загуба го правим ужасяваща трагедия. Къде да играят младите ?

В големите първенства се играят по около 38 мача само за шампионата. Какво да кажем за турнира за купата на страната, а и ме първите 7-8 отбора играят мачове в Европа. И пак се появяват турнири като този за "Карлинг къп". 

Понеже съм фен на Арсенал - хрумна ми веднага примерът - ако Артилеристите играеха в подобни стандарти като нашите какво според вас щеше да прави Тео Уолкът ? Едва ли щеше да се добере до мач на представителния тим.

Друг е въпросът, че когато пуснеш футболист в отбор от Примера дивизион или премиършип (било то и от втората половина на таблицата, да се обиграва) то резултатът е доста добър обикновено. 

Вчера четох как в Левски едва ли не се чудят как да продадат Мечо Телкийски и Топчо за да има място за играчи като Хичо Димитров.

Ако има трети турнир, то първо, че талантите ще могат да останат по отборите си, да тренират с тях, да се включват както си му е реда - лека по лека и нямаше да страдат от липса на изява. Другото е, че така отборите ще се принудят на практика да включат повече млади и  те да развият потенциала си. Както и да стоят нещата едно да играеш за школата, друго "при мъжете". Един такъв турнир ще отвори място за талантите ни под слънцето, ще могат да се развиват, където им е мястото и няма да се чувстват пренебрегнати.

Другото, което ще донесе този турнир е, че най-накрая и малките отбори ще имат цел в България. Отбор като Черно Море например ще може преспокойно да спечели трофей у нас. Подобно нещо винаги качва самочувствието, а знаем колко е важно това. Знаете как играеха Марек след участието се в интертото и се сблъскаха с отбор от немското първенство.

Незнам дали това може да се осъществи в България, но според мен футболът ни има нужда от него, ако не искаме да се затриват таланти, от което страда качеството на мачовете.


Тагове:   България,   турнир,   нужда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - bhml
15.01.2007 16:11
bhml
цитирай
2. nuts - 3ти турнир не ни е нужен.
08.03.2007 22:15
И ще ти кажа защо.Нужно е да има първенство за дублиращите отбори,какъвто има в Англия между впрочерм или както самото ръководство на Левски пожела,дублиращите отбори на грандовете в България да играят в "Б" група.Това би решило проблема с обиграването на юношите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gboy
Категория: Спорт
Прочетен: 2747232
Постинги: 20
Коментари: 770
Гласове: 248
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол